PSYCHOMOTORISCHE THERAPIE

Psychomotorische Therapie (PMT) is een vorm van therapie waarin bewegen en het lichaam centraal staat. Via bewegen en spelen kun je nieuw gedrag oefenen of ervaringen opdoen die zorgen dat je je beter voelt. Ook ontspanningsoefeningen of oefeningen die bewustwording van lichaamssignalen vergroten, dragen hieraan bij. Daarnaast kan PMT waardevol zijn om gedrag op een andere manier in kaart te brengen en te begrijpen. PMT wordt zowel ingezet bij volwassenen als bij kinderen en jongeren.

Vaak worden er allerlei werkvormen vanuit de sport gebruikt, denk aan voetbal, turnen, volleybal, tennis en dans. Er is ook ruimte om te spelen, te luisteren naar een verhaal of het maken van tekeningen. Het is maar net wat het beste bij het kind of de jongere past.

PMT wordt o.a. ingezet bij:
* somberheid
* onzekerheid
* prikkelbaarheid
* moeite met emotieregulatie (boosheid/angst)
* piekeren
* verlegenheid
* spanning en  vermoeidheid
* moeite met het onderhouden en maken van sociale contacten
* omgaan met ADHD en autisme

PMT is een fijne vorm van therapie voor kinderen en jongeren die moeite hebben met onder woorden brengen wat ze lastig vinden. Ze kunnen immers al bewegend laten zien wat ze bedoelen. Overigens bepaalt niet de klacht of PMT past, maar eerder de wijze waarop iemand makkelijk leert of ervaart. Bewegen is daarin voor veel kinderen en jongeren een natuurlijke en fijne manier.

Twijfelt u of PMT uw kind of jou kan helpen? Neem gerust contact op.